Denne helgen leste jeg i Stavanger Aftenblad om leder og småbarnsmor Panthea Tonnas tanker om hvordan hun vektlegger fleksibilitet i hverdagen på jobb for å få kabalen til å gå opp. Artikkelen, som er skrevet i forbindelse med en undersøkelse gjort av Akademikerne, tyder på at mulighet for hjemmekontor nå kan avgjøre hvilken arbeidsplass folk velger.
Artikkelen kan du lese i sin helhet her: https://www.aftenbladet.no/okonomi/i/O8r6qA/ville-ikke-soekt-meg-til-en-jobb-der-jeg-maatte-vaere-paa-kontoret-hver-dag
Dette fanget oppmerksomheten min - ikke fordi det var særlig overraskende, men fordi dette har ligget i kortene ganske lenge. Også før pandemien eskalerte endringen i forventningene til arbeidsgivers holdning til fleksibilitet rundt kontortid for ganske mange.
Selv har vi praktisert dette de siste årene, og i 2019 publiserte jeg en artikkel via LinkedIn om det vi kalte "Work/Life Integration". I lys av saken i Aftenbladet, hadde jeg lyst å publisere denne på ny da tematikken muligens er enda mer gjeldende nå enn for tre år siden. Den siste spådommen i teksten under vil jeg påstå jeg fikk rett i. -Bare en del tidligere enn hva jeg trodde da artikkelen opprinnelig ble skrevet.
Ha en strålende uke alle!
Teknologien er vidunderlig! Bare de siste årene har ny teknologi gjort det mulig å snu hverdagen, for veldig mange ansatte, på hodet. Møter trenger ikke lengre avholdes i dedikerte møterom. Verden har krympet og det er like vanlig med jobbintervjuer over Facetime som ved oppmøte. Dette endrer spillereglene radikalt. Og konkurransen om de beste hodene har fått en ny dimensjon.Ikke bare er det arbeidsgiver som har fått større spillerom og nedslagsfelt for kandidater, det gjelder også i aller høyeste grad andre veien. I mange tilfeller kan man være en fullverdig konkurrent for en stilling på Bryne mens man bor i San Fransisco. Det er nesten ikke til å begripe. Men likefullt en realitet.
Kjernen i det hele heter «work/life-integration». En megatrend i arbeidslivet som er kommet for å bli. Enkelt forklart; Ansatte for fremtidens arbeidsliv vil ha frihet til å velge hvor og når jobben utføres selv. Med denne friheten har man mulighet til å prestere på topp samtidig som man kan dyrke personlige interesser og familie. Vi kan prestere på jobb fra sofakroken, golfbanen, fiskepiren eller surfestranden. For kort tid siden var dette forbeholdt fåtallet – nå følger vi andre etter.
Forskning viser også at produktiviteten øker hos arbeidsgivere som gir ansatte stor grad av frihet. Mennesker som gis tillit svarer som regel med hardt arbeid for å vise seg den verdig. Dermed er det ikke bare et fortrinn for ansatte, men også for økonomien.
I vår krok har vi adoptert fenomenet mer eller mindre ubevisst. Hos oss er det helt naturlig at man kan stikke på fjellet, til Hellas eller Dublin samtidig som man er påskrudd på jobb.
For ordens skyld: Vi har selvsagt forståelse for at det ikke er praktisk mulig å gjennomføre alle steder. Vi vil likevel våge å påstå at langt flere bedrifter enn i dag har mulighet til å praktisere dette for sine ansatte. Og vi vil med dette oppfordre dem til å forsøke.
Nå er frihet en grunn til å takke ja til et tilbud – om ikke lenge er det en grunn til å velge vekk dem som ikke tilbyr det.